vesti24.mk
СВЕТ

(ВИДЕО) Најголемата бродска катастрофа сè уште ги мачи научницитe

ECA

На денешен ден, за време на првото патување, најпознатиот брод „Титаник“ удрил во санта мраз во Северниот Атлантик пред полноќ на 14. април 1912 и потонал два часа и четириесет минути подоцна. Тоа бил голем шок за јавноста, особено што потонувањето завршило со огромни загуби.

Од вкупно 2 223 луѓе на „Титаник“, само 706 ја преживеале катастрофата а 1 517 исчезнале.

Севкупно, околу 20% од мажите преживеале, во споредба со 75% од жените. Мажите со прва класа имале четири пати поголема можност за да преживеат како мажи од втора класа и двапати како патници од трета класа. Од мажите патници исчезнале 92%. Помалку од половина од патниците од трета класа преживеале.

Loading...

Related posts