АВТОМОБИЛИ

(видео) Ниту дизел, ниту бензин! Автомобилите наскоро ќе ги возите на солена вода

ECA

Во патиштата на Европа, верувале или не, наскоро ќе почнат да се движат возила кои не користат нафта или бензин, туку солена вода.

Quant e sportlimousine, автомобил кој оди на солена вода е одобрен кога е во прашање нашиот континент. Тој работисо помош на систем на проточни батерии кој може да досегне неверојатни 920 коњски сили, односно 680 киловати.

Автомобилот кој го направила Германската компанија Quant може да достигне брзина од 100 км/ч за 2.8 секунди и максималнабрзина од 350 км/ч.

Ефикасноста на овој систем е речиси 80 отсто поради тоа што автомобилот едвај поседува подвижни делови, а произведените загуби на топлината се безначајни во одноз на автомобилите кои ги придвижуваат литјум-јонските батерии.

Loading...

Related posts