vesti24.mk
ВЕСТИ ЕКОНОМИЈА СВЕТ

Завршена е битката околу Каспиското море која траеше 20 години

ECA

Официјалните претставници на петте земји кои излегуваат на Каспиското море во неделата во Казахастан потпишаа договор на конвенција со која е дефиниран правниот статус на тоа стратешко море, под кое се наоѓаат значајни резерви на јаглеоводороди. CNN смета дека тоа е голема победа на Русија.

Претставниците на Русија, Иран, Казахстан, Азербејџан и Туркменистан потпишале документ со кој Каспиското море доби правен статус од кој било лишено од распадот на Советскиот Сојуз. Домаќин на церемонијата, казахастанскиот претседател Нурсултан Назабајев рекол дека станува збор за историски момент.

Рускиот претседател, Владимир Путин кој беше голем заговорник на договорот, рекол дека конвенцијата ќе има епохално значење и ги повика на поголема воена соработка земјите со каспискиот басен. Договорот би требало да доведе и до намалување на тензиите во регионот, додека за басенот се смета дека содржи околу 50 милијарди барели нафта и речиси 300.000 милијарди кубни метри природен гас.

Според Кремљ, со договорот најголемиот дел од Каспиското море падна под заедничката зона, а водните и подводните ресурси се поделени помеѓу петте земји.

Според проценките на експертите, залихите на нафта и гас во Каспиското море изнесуваат 18 милијарди тони. Докажаните резерви се четири милијарди тони нафта и гас. Повеќе од тоа има единствено во Персискиот залив.

CNN: Голема победа на Русија за Каспиското море

Новинарката на CNN, Нина дос Сантос смета дека “потпишувањето на Конвенцијата за Каспиското море е голема победа на Москва”, бидејќи Русија добива можност не само мирно да експлоатира касписко нафтно гасни пронаоѓалишта, туку и да оствари планови на Блискиот исток.

“После распадот на СССР, пет држави влегоа во спор поради Каспиското море, што му пречеше за експлоатација за пронаоѓалишта на нафта. Тоа е многу богат регион: касписките залихи на природен гас и нафта се проценуваат на 20 милијарди барели”, вели Дос Сантос.

Како што наведува, сите три ресурси и пари кои ги носи морето им се крајно неопходни на тие земји, бидејќи нивната економија не е во најдобра ситуација. Договорот, според нејзините зборови, ќе отвори пат кон инвестиции за инфраструктурни проекти во иднина. Помеѓу сè, станува збор за експлоатација на големи нафтни полиња на Туркменистан, кои исто така ќе бидат споени со “големите потрошувачи на тие ресурси, кои секако се наоѓаат на Запад, во Европа”, нагласува новинарката.

“Сè ова се случува во момент кога САД се повлекува од нуклеарниот договор со Иран, што ќе го актуелизира воведувањето на дополнителни санкции против таа земја. Русија неодамна се соочи и со заострување на санкции во опсег на новиот пакет рестриктивни мерки”, додава Сантос.

Таа наведува дека сепак овој договор на граѓаните ќе им го претстават како “договор помеѓу пријатели”, кој има важно политичко, стратешко и економско значење за тој регион и Блискиот исток.

извор:точка.ком.мк

Loading...

Related posts