ЗДРАВЈЕ

ЗБОГУМ ЗАБАРИ: Пристигаат пилули против кариес!

ECA
Стоматолозите тврдат дека дошле до откритие кои би ни овозможило револуционерни таблети кои ќе ги користиме за превенција за пропаѓање на забите и појавата на кариес.

Тие тврдат дека откриел нов вид на бактерии кои наводно го намалуваа ефектот на оние штетни бактерии во устатата, кои потоа предизвикуваат, покрај другото, оштетување на забите.

Бактеријата Стрептококус А12 ја намалува киселината која влијае на разорување на забите така што создава нови микроби. Најважно од се е дека таа помага во намалување на аргинин, аминокиселината која според наодите на истражувачкиот тим е поврзана со настанувањето на кариесот.

Истражувачите веруваат дека А12 би можела да биде користена како орален суплемент во превенција на кариесот. Работејќи на универзитетот во Флорида, научниците го објавиле своето откритие во магазинот „Применета и еколошка микробилологија“.

Loading...

Related posts